Come On My Beautiful Ladies..


Pertama sekali saya nak minta maaf andai coretan saya mengganggu perasaan.

Rasanya dah tak tahan memendam.

Saya dah buat biz Shaklee hampir 7 tahun. Dalam bisnes ni kita bukan saja nak menyampaikan produk Shaklee yg terbaik (saya berani cakap sbb ada studies.kalau ada yg nak tau boleh PM) tapi juga nak bantu bangunkan ekonomi masyarakat saya.

Tapi sedih juga kadang2, bila ada yang takmau berubah, dan nak semua datang dengan cara mudah.

Modal dah tak payah. Keluar berpanas berhujan pun tak payah. Fikir pun tak payah sangat. Tinggal nak buat je. Tapi..... 

Sedih dengan perangai masyarakat saya. Bila kita sebut tentang bantu orang, mereka expect mereka la yg dapat bantuan tu. Bila kita sebut tentang sedekah, mereka expect mereka lah dapat sedekah tu. Bila semua orang dapat bonus, mereka harap ada la yang akan share sikit sebanyak dengan mereka.

Come on my beautiful ladies. Kita semua lebih baik dari ini. Kita dijadikan sebaik2 ciptaan jadi jangan sesekali kita hinakan diri kita sendiri.

Jangan sesekali pandang dunia ni sebagai badan kebajikan yg setiap masa ada untuk bantu kita. Kita mesti bangkit berjuang!

Bacalah dan ambillah tahu bagaimana nasib pelarian yang sehelai sepinggang, ditolak ke sana ke sini, dijadikan alat oleh kerakusan manusia lain, dilayan umpama binatang..

Kenapa? Bila kita tak ada kuasa hatta ke atas diri sendiri, orang lain yg akan menguasai kita.

Cukup2 lah kita dah ditindas secara halus, jangan tunggu betul2 ditindas secara fizikal baru kita nak menyesal!

Kita semua mesti saling menguatkan. Bila semua orang pandai berenang, kita boleh selamatkan ramai orang lagi. Tapi kalau semua taknak belajar berenang sebab dah ada member yg pandai...agak2 siapa yg lemas dulu?

Jadilah wanita yg berdikari. Ada wawasan bukan sekadar di dunia tapi wawasan akhirat. Suri2 teladan kita bukanlah wanita2 yang lemah dan lembik. Kata2 mereka berbisa dan berharga.

Mengapa kita masih 'redho' dgn kehidupan yg penuh dgn rungutan? Barang naik, bil naik, cukai naik.... Kita tak boleh ubah pun semua tu sebelum kita sendiri berubah...




Dipetik dari FB puan Lyna Noh.. kalau yang baca ni tak terasa juga tak tau la.. mungkin tak ade hati gamaknye..

Ekonomi semakin meruncing.. kehidupan tetap harus diteruskan.. tapi apa yang kita dah buat?? Berusahalah.. berusaha tapi belum dapat hasil?? Tak pe.. mungkin rezeki kita lambat nak sampai.. tapi adakah kita rasa lebih seronok kalau hanya duduk diam dan cuma mahu rezeki datang begolek?? Renung-renungkan.. 

Isteri meninggal pada sambutan ulang tahun pertama perkahwinan..



GAMBAR fail, Ahmad Kamal Effendi Kamarudin bersama isterinya, Allahyarhamah Nik Idzni Dalila Nik Mahmud pada 6 November lalu. - Foto NSTP/Saifullizan Tamadi 

KUALA LUMPUR: Kisah keutuhan cinta guru muda, Ahmad Kamal Effendi Kamarudin, 26, yang sanggup mengahwini pasangannya pesakit kanser tahap empat, Nik Idzni Dalila Nik Mahmud, 25, berakhir hari ini apabila isterinya meninggal dunia, jam 3 pagi tadi, di Hospital Kajang. 

Lebih menyedihkan, kematian isterinya yang menghidap kanser buah pinggang itu berlaku pada tarikh ulang tahun pertama perkahwinan mereka, hari ini. 

Jenazah Allahyarhamah dimandikan di Surau Unit Forensik Hospital Kajang pada jam 8.30 pagi sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Sungai Kantan, Kajang. 

Pada November lalu, BH menerusi artikel 'Keutuhan Cinta Guru Muda Kahwini Wanita Kanser Tahap Empat', menyiarkan kisah ketulusan cinta Ahmad Kamal Effendi mengahwini wanita yang dicintainya walaupun sudah mengetahui status kesihatan arwah, yang juga seorang doktor perubatan. 

Ahmad Kamal Effendi berkata, beliau sangat sedih kerana isterinya menghembuskan nafas terakhir tanpa beliau di sisi. 

"Ketika itu saya berada di rumah mentua di Kajang. Tetapi saya tidak terkilan kerana dapat menguruskan pengebumian termasuk memandikan dan mengkafankan jenazahnya. 

"Awal bulan ini, kami sempat membuat majlis ringkas dengan makan bersama bagi menyambut ulang tahun perkahwinan kerana isteri tidak sihat. 

"Isteri menghadiahkan saya iPhone dan saya pula memberi album mengandungi gambar sepanjang perkenalan kami sebagai hadiah ulang tahun perkahwinan," katanya menerusi aplikasi WhatsApp kepada BH, malam ini. 

Bagaimanapun, Ahmad Kamal Effendi berkata, beliau reda dengan pemergian isterinya dan sudah melakukan yang terbaik untuknya. 

Sementara itu, menerusi Instagram Ahmad Kamal Effendi, beliau memuat turun gambar perkahwinan mereka dan meluahkan perasaan sedih atas kehilangan isteri tercinta pada tahun pertama ulang tahun perkahwinan mereka hari ini. 

Dalam kiriman itu, Ahmad Kamal Effendi, berkata semua yang berlaku umpama satu mimpi dan tidak menyangka hari ulang tahun perkahwinan mereka menjadi hari isterinya dijemput Ilahi. 

"Siapa pernah terfikir, untuk hari yang sama selepas menempuh 365 hari bersama, tangan yang kali pertama saya sentuh menjadi tangan terakhir saya pegang," katanya menerusi Instagram. 

Berita kematian Nik Idzni Dalila turut menjadi viral di laman sosial dan tidak henti-henti menerima salam takziah daripada rakan, keluarga dan pengguna lama sosial yang mengikuti kisah unik pasangan ini. 

Perkenalan singkat selama empat bulan menerusi Instagram, kemudian diakhiri dengan majlis perkahwinan ringkas, di kediaman Nik Idzni Dalila di Kelantan, pada 27 Disember, tahun lalu.



Terbaca kat Berita Harian.. Sejujurnye eda rasa sedih sangat.. baru setahun kahwin.. eda dulu setahun kawen dah dapat baby sorang.. Tapi nak buat macam mana.. ajal dan maut semua tu Allah dah tentukan.. 

Kita yang hidup ni kena teruskan kehidupan.. Jaga kesihatan.. tak de siapa yang akan jaga kesihatan kita melainkan diri kita sendiri.. Makan makanan yang berkhasiat.. minum air yang secukupnya.. tambahkan dengan makanan tambahan.. selebihnya kita berserah.. Kalau dah jaga semua tapi Allah nak bagi kita sakit itu dah memang takdir kita.. tak siap boleh nafikan.. yang penting kita dah usaha.. semoga kita semua dibawah lindunganNya.. aminn.. 😔






Kebas Di Tangan, Jari Dan Kaki.. Jangan Ambil Ringan..





Kebas ni adalah keadaan di mana seseorang mengalami kekurangan rasa (sensation). Keadaan ini biasanya berlaku disebabkan oleh irritasi saraf atau saraf periperi yang terhimpit. Rasa kebas boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan dan keadaanya bergantung kepada jenis dan lokasi saraf yang terlibat. Namun rasa kebas lebih sering dirasai pada hujung jari, tangan, tapak kaki, lengan atas dan kaki..


Rasa kebas boleh disebabkan oleh:


1- Gangguan pada saluran darah.



- Pemakanan tidak sihat, kurang bersenam, serta amalan tidak sihat seperti merokok dan mengambil alkohol adalah punca penyepitan saluran darah.
- Keadaan ini menyukarkan proses aliran darah keseluruhan tubuh.
- Salur darah di hujung kaki yang menyempit akan membuatkan seseorang itu akan berasa kebas, sejuk atau sakit di hujung kaki.
- Keadaan ini sering terjadi kepada pesakit diabetes, tekanan darah tinggi, kolestrol tinggi dan strok.


2- Masalah urat saraf.

- Kecederaan pada saraf akibat kemalangan.
- Saraf periferi tertekan disebabkan oleh 'herniated disc' atau oleh osteophytes yang terbentuk akibat proses degeneratif.
- Jangkitan pada saraf periferi seperti kayap.
- Carpel Tunnel Syndrome (saraf median tertekan di kawasan pergelangan tangan)
- Kerosakan saraf akibat bahan toksik seperti pengambilan alkohol dan rokok.


3- Faktor lain.

- Kesan sampingan ubat, contohnya ubat penyakit tuberculosis seperti isoniazide.
- Berlakunya kekurangan vitamin dalam badan seperti kekurangan vitamin B12.



- Keadaan kebas juga boleh berlaku jika seseorang kekurangan darah, terlalu gemuk, wanita yang sudah putus haid dan orang yang kekurangan kalsium.


Kalau keadaan anda seperti dibawah, sila terus pergi berjumpa dengan doktor:

- Baru mengalami kemalangan yang melibatkan bahagian kepala.
- Mengalami gejala seperti lemah anggola, susah bertutur, pening dan sakit kepala yang datang dengan tiba-tiba dan teruk.


Berikut pula keadaan kebas yang biasa dan tak perlu dirisaukan..



- Keadaan seperti tertindih lengan semasa tidur. Akan kembali seperti sedia kala jika tangan sudah tidak tertindih.




- Duduk bersila terlalu lama. Ia juga akan kembali normal jika kita bangun dan bergerak seperti biasa.

Anggota badan yang terlibat boleh digerakkan perlahan-lahan dan buat aktiviti regangan agar kawasan tersebut dapat dilegakan rasa kebas yang anda alami.


Sebagai altenatif lain, anda boleh ambil supplement untuk menangani masalah kebas ini.




B Complex juga menggalakkan sistem saraf yang sihat dan berfungsi. Kekurangan vitamin B12 juga antara penyebab gejalan kekas kaki dan tangan. B Complex mengandungi kesemua 8 vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin.




Kekurangan kalsium antara penyebab gejala kebas kaki dan tangan. Ostematrix mengandungi kalsium dan magnesium pada nisbah seimbang di mana magnesium penting untuk penyerapan kalsium.

Ostematrix berkesan untuk membantu proses pengecutan pada otot dan saraf dengan sempurna supaya tekanan darah dapat berjalan dengan lebih lancar. Ia juga diperbuat daripada mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, Ostematrix mengandungi kalsium, megnesium, fosforus, zinc, vitamin D dan mangan. MAngan diketahui dapat menurunkan kandungan gula dalam darah.





Vita Lea adalah multivitamin lengkap yang mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan tumbuhan, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia difolulasikan secara komplehensif dan sangat seimbang.





Satu kapsul Omega Guard membekalkan 905mg asid lemak omege 3, EPA dan DHA. Penyelidikan menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular disamping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal. Tambahan lagi, omega-3 dapat memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi-fungsi sendi.





Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Ia bertindak sehingga ke peringkat sel dan DNA. Ia juga membantu masalah saraf dan salur darah yang mungkin berkait rapat dengan masalah kebas-kebas.


Jom kita tengok testimoni puan Lydzar yang dah berjaya bebas dari masalah kebas-kebas.



Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Merawat Kanser Pankreas Dengan Supplement Antioksidan..



Apakah itu Pankreas??





Pankreas adalah organ dalam perut yang terletak secara horisontal di belakang bahagian bawah lambung. Di dalam pankreas, sel eksokrin pankreas menghasilkan cairan pencernaan, sedangkan sel endokrin pankreas menghasilkan hormon insulin danglukagon yang mana ia mengatur tingkat gula darah dalam tubuh badan..

Korang tau tak, dalam banyak-banyak kanser, kanser pangkreas ni adalah kanser yang apabila dikesan ia sudah berada pada tahap yang kritikal di mana sel kanser telah merebak ke organ yang lain..


Kenapa boleh jadi macam ni ya??


Ini terjadi sebab kebanyakan pesakit kanser pangkreas tak tahu pon yang mereka sebenarnya mengidap kanser pankreas.. Mereka juga sebenarnya tak peresan pon yang mereka ada simptom dan tanda-tanda kerana tanda-tanda tersebut memang tidak jelas pada peringkat awal.

Korang ingat tak dekat seorang pelakon Shukery Hashim yang beliau secara tiba-tiba disahkan mengidap kanser pangkreas dan telah merebak ke organ lain..

Beliau adalah seorang yang sihat, sering bersenam dan aktif.. Pastinya beliau tidak menjangka akan diserang kanser pankreas..


Berita penuh boleh rujuk di KOSMO.




Mengikut pengamatan beliau, pada awalnya beliau langsung tidak terfikir ia adalah kanser. Hanya mengalami senak perut dan anggap hanya angin biasa.

Jadi bayangkan perasaan beliau apabila dirujuk kepada doktor pakar dan diberitahu beliau mengidap kanser pankreas tahap 4.


Antara penyebab kanser pankreas..


Pakar mendapati kanser pankreas banyak berkait rapat dengan pemakanan, namun penyebab utama kanser ini masih tetap tidak diketahui..

Pemakanan yang seimbang dan banyak nutrisi untuk mencegah kanser mungkin menjadi perbezaan kita hidup sihat hingga ke usia emas atau mungkin didiagnos dengan kanser di pertengahan usia..


Cadangan Nutrisi Untuk Mencegah Kanser Pankreas..

Pemakanan yang seimbang dengan sayur-sayuran dan buah-buahan, tabiat harian dengan mengamalkan supplement yang mana berfokus pada nutrisi tinggi antioksidan dipercayai dapat membantu mencegah kanser, termasuklah kanser pankers..


Vivix



Dapat memperbaharui sel mati dengan sel baru. Sel yang sihat akan mengurangkan risiko kanser, kerana kanser terjadi apabila sel yang rosak DNA nya tidak mati tetapi di"duplicate" oleh badan.


Vitamin E



 Vitamin C 



 Carotomax



Semua vitamin diatas dapat membantu mengurangkan kesan radikal bebas terhadap badan..


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D





blogwalking CUTI SEKOLAH bersama cikgu ayu




Jalan-jalan tadi.. ternampak pulak ade segmen blogwalking dari cikgu ayu yang ayu ni.. 

moh le kita join..

Syarat pon mudah je.. nak tau boleh klik je banner.. 




END - NEW YEAR GIVEAWAY BY IZZATI ATHIRAH






Untuk join giveaway ni ada la syaratnya..

1- Follow blog tuan tanah ya --> THEVAVAVOOM.MY
2- Klik LINK ni
3- Post sekali gambar throwback yang rasa paling kebaboom sepanjang 2016 beserta caption yang menarik..


Dan inilah gambar throwback paling kebaboom untuk tahun 2016 ni..


Throwback paling kebabom untuk tahun 2016 ni adalah bersalin secara normal tapi kene induce.. adoi la.. tiba dah 37 minggu.. baby main pusing2 dalam perut.. dokto cakap sepatutnya time ni kepala die dah kene kat bawah tapi tak.. waktu 35 minggu kepala kat sebelah kanan.. scan 36 minggu kepala kat bawah.. 37 minggu kepala kat sebelah kiri dan telangkup ke bawah.. cam no tu.. dokto dah suggest c-ser.. hakak ni dengar nak kene cser pon dah kecut.. sebelum ni elok je besalin normal.. tetiba nak kene potong pulak.. ngeri okeh.. 

21hb april check in hospital.. memang macam check in hotel je sebab tak rasa sakit pon.. pagi tu scan kepala baby dah kat bawah pulak.. alhamdulillahh.. dokto soh tunggu sampai esok 22hb april.. kalau sampai esok kepala baby tak berubah masih kat bawah dokto tak jadi nak cser.. dokto terus induce je sebab takut baby main pusing2 lagi.. 

Dan akhirnya pagi 22hb april kena induce.. ubat pertama masuk tak sakit pon.. cume untuk lembutkan rahim je.. dapat ubat ke dua dan ketiga masuk memang nak tido pon tak boleh.. apa yang boleh cuma pejam mata dah berharap sakit kene induce tu hilang.. tapi tak hilang pon.. serius sakit gile okeh.. lagi2 time ubat tu masuk.. sakit die terus menerus.. tak sempat nak tarik napas rasenye.. huhuhu.. kalau besalin biasa ada juga la sakit 5 minit sekali.. sempat nak gelak2 time tak sakit.. tapi kali ni memang sakit memanjang..

Setelah satu malam tak tido menahan sakit (eh.. ade juga tido lepas mintak ubat cocok kasi kurang sakit kat misi) dalam jam 5 pagi masuk labour room.. Tepat jam 7.59pg 23hb april selamat juga bersalin baby girl 2.9kg.. alhamdulillahh.. terima kasih kepada husband mr Ejai yang tak jemu melayan karenah mak yong ni.. dan inilah throwback paling kebabom untuk tahun 2016.. bersalin normal tapi induce..  sakit bak hang!!


(gamba kat atas tu ubat untuk induce tengah masuk ikut drip.. memang tgh sakit pinggang ya amat)


SAPE NAK JOIN KLIK BANNER.. TQ

Sesi Perkenalan 1.0 By Beeha Azman





klik banner if nak join

Segmen ini Beeha tidak hadkan tarikh yang korang boleh join. Berlangsunglah sampai bila-bila pun tidak mengapa atau sehingga Beeha wujudkan Sesi Perkenalan 2.0.


Eda nak tag siapa eh 

Ditag : 

NiniD
makbed
kak najwa

New Year Giveaway by MF


Tidak lama lagi sudah hendak masuk tahun 2017.
Mya nak launch New Year Giveaway yang akan bermula hari ini,
14 Disember 2016 - 11 Januari 2017.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah:

Grand Top Referral : RM100

Weekly Top Referral : RM20
(21hb, 28hb, 4hb)

Planner x 2 winners
Topup RM10 x 2 winners
Pouch x 2 winners

*hadiah akan diupdate dari masa ke semasa*

SEGMEN BLOGLIST 2017 SHEILAINSPIRE DOT COM

Sheila


klik banner untuk join.

Syarat:

1. Buat entry "Segmen Bloglist 2017 SheilaInspire Dot Com"
2. Follower blog sheilainspire.com
3. Letak banner di atas dan link pada segmen ini
4. Tinggalkan komen dan blogwalking peserta yang lain

😃😄😍

Tips Kawal Gula Dalam Darah Untuk Pesakit Kencing Manis..

Kebiasaannya penyakit kencing manis ni berlaku apabila gula dalam darah yang berlebihan.. Dan ianya sangat bahaya kalau dibiarkan berlarutan.. 

Antara akibat yang sering kita lihat adalah anggota badan yang mungkin terpaksa dipotong sekiranya terdapat kompilikasi.. 

Dan bahagian badan yang sering berlaku kompilasi adalah kaki..


Ni antara contoh luka pesakit kencing manis yang eda jumpa kat google.. (sebenarnya banyak lagi luka kat kaki kesan dari kencing manis tapi tak sanggup rasanya nak letak 🙈)


Takut kalau tengok komplikasi kencing manis ni sebenarnya.. Risau sangat.. mana tau orang-orang terdekat atau diri kita sendiri tiba-tiba kerkena pula penyakit kencing manis ni kan.. 


Oleh itu, jom kita cuba beberapa tips untuk kawal gula dalam darah supaya tak naik.. 

- Makan ikut jadual dan jauhi skip makanan.
- Jangan ambil karbohidrat terlalu banyak dalam satu-satu masa. Cuba bahagikan portion karbo through out the day.
- Makan makanan yang tinggi kandungan serat.
- Paling penting, jangan skip makan sarapan pagi dan ambil sarapan yang berkhasiat.
- Bersenam dengan berkala sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
- Kurangkan makanan yang mengandungi gula ringkas.
- Makan makanan yang dipercayai boleh bantu turunkan gula dalam darah seperti bunh tunjuk langit dan sebagainya.
- Amalkan supplement yang sesuai.


Salah satu killer supplement yang selalu diambil oleh pesakit kencing manis dan supplement ini disokong oleh kajian saintifik untuk membantu mengawal paras gula dalam darah yang eda cadangkan adalah Vivix..





Telah dilakukan banyak kajian antarabangsa yang telah dilakukan terhadap Vivix yang mengesahkan secara klinikal potensi Vivis sebagai altenatif bantuan kepada pesakit kencing manis..


Antaranya adalah seperti berikut:

- Kajian di Kanada terhadap sekumpulan orang Iran yang mengidap kencing manis/diabetes Type-II membuktikan kandungan resveratrol memberikan perlindungan tambahan kepada hati dan buah pinggang supaya tak rosak akibat pengambilan ubat diabetes dari hospital yang berterusan.

- Kajian dari Perancis pula mengatakan kandungan antioksidan dari anggur merah mengelakkan pembentukan lemak di sekitar otot dan membantu memperbaiki respons badan terhadap hormon insulin.

- Kajian terhadap anthocyanins dalam membantu mempernaiki keadaan diabetes. Anthocyanins juga merupakan salah satu kandungan yang tinggi dalam Vivix.


Bagaimana Vivix membantu pesakit kencing manis/Diabetes??

- Mengawal kepakatan gula dalam darah.
- Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap insulin.
- Menggalakkan penyembuhan luka dan elakkan kerosakan mata. 







Kalau anda salah seorang yang mengidap kencing manis/diabetes atau antara orang yang mempunyai risiko untuk mengidap diabetes atau mempunyai ahli keluarga yang mengidap diabetes, memang tiada silapnya anda berikhtiar dengan Vivix..

Siapa tahu yang anda atau insan yang tersayang juga boleh bebas dari kencing manis.. Pasti menjadi satu kenangan indah buat anda..

Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Merawat Kanser Tekak Dan Kenali Simptomnya..



Menurut Dr Lim Ming Yann (Konsultan Jabatan Pakar Penyakit Telinga Hidung dan Tekak (Otorhinolaryngology) Hospital Tan Tock Seng) kebanyakan pesakit barah tekak adalah perokok yang mengamalkan tabiat merokok sejak bertahun lamanya.. 



Menurut beliau juga tiga pesakit baru barah tekak mendapat rawatan di Hospital Tan Tock Seng (TTSH) setiap minggu.. Bilangan itu juga merupakan antara 40 pesakit barah yang tampil bagi mendapat rawatan setiap minggu di hospital tersebut. 

Antara tahun 2012 dengan tahun lalu (2015) bilangan pesakit barah larinks atau kotak tekak (larynx) mencecah 85 orang.

Tambahan lagi ada juga 67 pesakit barah oropharynx atau bahagian tengah tekak dan 35 pesakit barah hypopharynx atau bahagian bawah tekak dalam tempoh masa yang sama..

Menurut beliau juga ramai dikalangan pesakitnya berpunca daripada tabiat gemar minum minuman keras secara berlebihan.

Penjagaan gigi yang kurang bersih juga mungkin menjadi penyebab kepada barah mulut dan tekak.

Namun sejak kebelakangan ini, pihak TTSH ditemukan dengan pesakit barah tekak yang berpunca daripada virus papiloma manusia, yang mana ada kaitan dengan amalan mempunyai berbilang pasangan seksual selain mengamalkan sekd oral dengan pasangan mereka.


Simptom- simptom Barah Tekak



- Tekak berasa perit.
- Terdapat darah dalam kahak.
- Sakit telinga.
- Bungi kuat semasa bernafas.
- Sukar bernafas.
- Terdapat kelenjar limfa pada tengkuk.
- Berat badan menurun.

Menurut Dr Lim juga, sekiranya barah tekak itu berlaku pada kotak suara, pesakit akan sering mengalami mutu suara yang semakin teruk atau boleh kehilangan suara.. Ia terjadi apabila sel barang kian menyerang pita suara dan kotak suara.

Pesakit mingkin akan kehilangan suara kerana ia memenuhi sebahagian daripada rawatan yang mana untuk menghapuskan barah, sebahagian atau seluruh kotak suara perlu dibuang atau menjalani radiasi.

Tetapi jika dapat dikawal pada peringkat awal, sebahagian suara asli pasti dapat dikekalkan..

Namun,, jika sudah mencapai tahap lewat, ia menjadi sangat sukar untuk mengekalkan suara asal. Jika pembedahan dilakukan untuk membuang kanser tekak, selalunya kotak suara perlu turut dibuang dan suara asli akan hilang..

Tetapi jangan bimbang, kerana teknologi kini ada rawatan yang boleh mengembalikan suara..

Salah satu rawatan adalah dengan menebuk lubang kecil antara saluran udara dengan saluran makanan dan memasukkan injap kecil di dalamnya. Pesakit boleh menyalurkan udara daripada saluran udara menerusi injap ini ke dalam saluran makanan dan kemudaian ke dalam mulut, lalu bunyi dapat dihasilkan menerusi saluran makanan yang bergegar..



Banyak lagi cara yang boleh anda dapatkan untuk menangani masalah ini..


Cadangan supplement..

Keadaan kini yang membuatkan badan mudah terdedah dengal pelbagai radikal bebas dari pencemaran air, udara dan bunyi, agak penting juga kita mengamalkan supplement yang tinggi antioksidan sebagai perisai untuk menentang radikal bebas yang boleh menyebabkan kanser..

Supplement yang sangat baik diamalkan adalah seperti berikut:

1- Vitamin C



Membantu menyokong sistem imun.

2- Vitamin E



Tinggi antioksidan dan dilengkapi dengan selenium untuk penyerapan optimim.

3- Vivix



Minuman botani tinggi resveratrol, sebatian yang telah dikajimembantu membaiki DNS rosak (DNA rosak menyebabkan kanser) dan melambatkan penuaan sel.

Jangan lupa ya, jika anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser bertambahlah kepentingan dan keperluan supplement ini untuk anda amalkan..


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D




Multistack Dispenser Limited Edition - Hanya Disember 2016..

Assalamualaikum.. apa khabar anda hari ni ya.. harap sihat-sihat la hendaknya.. 

Korang nak tau tak yang di bulan Disember 2016 ni ade premium item terbaru dari Shaklee tau.. Produk ni memang ramai sangat yang suka.. Walaupun bukanlah produk utama Shaklee pun, tapi bukan senang produk ni kat ade dipasaran sebab tak selalu keluar tiap bulan tau..

Sekali pandang dah jatuh hati dah.. 1st time eda nampak bekas macam ni tau.. nampak macam bekas susu anak yang tingkat-tingkat tu kan.. 

Sebenarnye bekas ni untuk letak pil-pil vitamin Shaklee yang bahagian atas.. yang bahagian bawah tu pulak untuk letak produk serbuk.. contohnya ESP, Performance Drink, Cinch dll..



Bekas ni best sangat tau sebab boleh diasingkan. Kemudian disetiap ruang ada penutupnya sendiri. Oleh yang demikian senang la untuk kita bawak ke mana-mana.. Sambil lenggang kangkung pon boleh.. =D


Macam mana nak dapatkan dispenser ni??


Kacang je.. Korang boleh beli apa-apa produk Shaklee dengan setiap 150uv (boleh rujuk disini untuk kiraan uv) dan boleh beli dispenser yang super cute ni dengan harga RM13.78


Terdapat 2 warna iaitu hijau (seperti dalam gambar di atas) dan putih. 

Warna hijau boleh didapati pada 1-15hb Dis 2016 dan
warna putih boleh didapati pada 16-31hb dis 2016.

Yang ni LIMITED EDITION tau.. korang kene WAJIB beli sekurang-kurangnya satu sebagai tanda kenang-kenangan.. bukan setiap bulan ada tau..  




Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Merawat Kanser Testis Dikalangan Lelaki Masa Kini..


Korang tau tak yang sebenarnua kanser testis boleh menyerang orang lelaki seawal usia 15 tahun dan ke atas tau..

Punca kanser testis ini masih belum dapat dikenak pasti sama dengan kebanyakan kanser yang lain. Tapi berita baiknya kanser ini masih boleh dirawat kalau dapat dikesan pada pertingkat awal.



Antara tanda-tanda kanser testis.

Anda boleh lihat perubahan terhadap buah zakar yang lebih spesifik untuk anda tahu yang mungkin anda berisiko mengidap kanser testis..

 - Kekerasan pada buah zakar
- Bengkak luar biasa pada salah satu buah zakar
- Buah zakar lebih berat
- Siz buah zakar yang membesar atau mengecut tanpa sebab
- Tidak selesa pada testid atau skrotum (kantung buah zakar)
- Sakit di bawah perut atau pangkal peha

Anda digalakkan berjumpa dengan pakar untuk pemeriksaan yang rapi sekiranya tanda-tanda seperti di atas ada pada buah zakar anda.  Perlu diambil perhatian jika berlaku sebarang perubahan, bengkak atau kekerasan yang pelik pada buah zakar. 

Mengikut statistik, kanser ini menyerang lelaki secara rawak dan kanser testis ini jarang berlaku dikalangan rakyat Malaysia.

Rawatan untuk kanser testis adalah sama seperti kanser yang lain seperti pembedahan, kemoterapi dan radioterapi.

Pastinya anda pon tak mahu kalau anda salah seorang yang terpilih untuk menjadi pesakit kanser testis ni kan..



Apa yang lebih baik anda lakukan adalah dengan mengambil suplemen tambahan yang dikaji dapat membantu mencegah kanser dapat membantu.


Antara vitamin terbaik dari Shaklee adalah:


1- Vivix



- Minuman botali tinggi resveratrol, sebatian yang telah dikaji membantu membaiki DNA rosak (DNA rosak menyebabkan kanser) dan melambatkan penuaan sel.




- Tinggi antioksidan dan dilengkapi dengan selenium untuk penyerapan optimum.





- Membantu menyokong sistem imun.


Suplement di atas bukan sahaja bentu mencegaj, tapi juga membantu memulihkan kanser dengan memperbaiki sel dan DNA,  


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...