Petanda Kelopak Mata Bergerak-gerak Sampai Rimas..

Orang kata kalau kelopak mata sebelah kanan bergerak-gerak nak dapat dengar berita baik.. dan kalau kelopak mata sebelah kiri bergerak-gerak itu tandanya akan dapat berita buruk dan akan menangis..

Ntah la.. eda pon tak tau betol atau tak.. mungkin mitos sahaja dan itu semual tanggapan orang dulu-dulu.. kita sebagai umat Islam tak boleh la nak percaya kann.. 

Image result for mata terkenyit sendiri

Nak tahu tak apa sebab kelopak mata kita ni bergerak-gerak dari segi sains?? 


Mengikut pandangan sains, apabila berlaku kelopak mata kita bergerak tak kisah ianya kanan atau kiri, sebenarnya ia adalah normal.. Bukan sahaja kelopak bawah, namun atas juga boleh bergerak-gerak. Kejadian ini boleh akan datang dan pergi namun ia boleh juga berlarutan sehingga salam masa berminggu atau berbulan-bulan..

Anda yang alami masalah ni memang akan rasa rimas dan rasa nak cabut je mata tu kan.. hahahaha.. ye sebab eda pon rase mata bergerak-gerak ni.. memang rasa annoying..

Korang tahu tak yang sebenarnya dalam bahasa kedoktoran ia dipanggil myokimia.. Beberapa faktor boleh diambil kira untuk mempengaruhi pergerakan otot pada bahagian kelopak mata..


Antafa faktornya adalah seperti berikut:

- Tekanan

Bila kita sedang berasa stress, kadang-kala badan kita akan memberikan tindak balas yang berbeza. Antara salah satu tanda anda sedang stress adalah denga kelopak mata yang bergerak-gerak terutama sekali apabila ia berkait rapat dengan masalah penglihatan seperti ketegangan mata. Oleh itu kita perlu kurangka stress untuk hilangkan masalah kelopak mata yang bergerak-gerak.

Anda boleh cuba B Complex untuk atasi masalah stress..



B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuk 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Ia membantu menukar makanan kepada tenaga, penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan. B Complex juga mampu melawan tekanan, memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepada, tekanan, kemurungan dan insomnia


- Keletihan

Kekurangan waktu tidur juga boleh menjadi punca. Oleh itu cuba dapatkan masa rehat dan tidur yang cukup..

- Alkohol dan Kafein

Ramai pakar yang percaya bahawa jika terlalu banyak kafein dan/atau alkohol boleh menjadikan kelopak mata bergerak. Jika pengambilan kafein (kopi, teh, soda atau sebagainya) dan/atau alkohol agak banyak, eloklah anda kurangkan pengambilannya.

- Mata Kering

Hampir separuh daripada orang yang berumur akan alami masalah mata kering atas sebab penuaan. Hal ini banyak terjadi apabila individu tersebut kerap menggunakan komputer, mengambil ubat-ubatan (seperti antihistamines, antidepressants dan sebagainya), memakai kanta lekap dan mengambil kafein dan/atau alkohol.

Banyak pilihan rawatan untuk masalah ini sebenarnya, oleh itu sebaiknya berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan.

- Ketegangan mata (Eye Strain)

Kemungkinan besar ianya berpunca daripada masalah cermin mata anda.. Kemungkinan besar anda memerlukan cermin mata atau menukar cermin mata. Jika mata anda bekerja terlalu kuat dan keletihan ia menyebabkan kelopak mata bergerak.

Sering mengadap smartphone. tablets mahupun komputer dengan jangka masa yang lama.

Namun jika ianya berlarutan tanpa henti, lebih baik anda dapatkan pemeriksaan mata dengan segera.

- Alahan

Mata berair, bengkak dan kegatalan mungkin akan dialami oleh individu yang mempunyai masalah alahan. Kalau kita gosok mata ia akan mengeluarkan histamine ke dalam tisu kelopal mata dan air mata. Ia sangat significant kerana histamine boleh menyebabkan kelopak mata bergerak.

Untuk meredakan masalah ini, sesetengah doktor akan mengesyorkan aye drop atau pil antihistamine. Tetapi anda perlu ambil tahu juga yang antihistamine juga boleh menyebabkan mata menjadi kering.

Apa yang eda dapat bantu adalah anda boleh ambil Vita C Shaklee dan juga Alfalfa Complex..

Vitamin C Shaklee adalah berkonsepkan pelepasan masa (sustaines release). Ia akan melepaskan vitamin C secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Memandangkan vitamin C jenis larut air maka konsep pelepasan masa ini sangat bagus demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin C dalam meningkatkan antibodi secara berterusan. Vitamin C sangat perlu dalam membantu badan kita melawan serangan penyakit.


Alfalfa Complex merupakkan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam tahun 1950an. Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organik di California yang bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. Alfalfa juga dikenali sebagai "Raja Segala Tumbuhan". Medicago sativa memiliki gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Alfalfa Complex Shaklee sangat baik untuk membantu melawan alahan, memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensetif, kurap, bau badan dan ulat air (athelete's foot) dengan berkesan..


- Ketidakseimbangan nutrisi

Salah satu sebab kelopak mata yang bergerak adalah mungkin berpunca daripada kekurangan nutrisi tertentu seperti magnasium. Ia agak mustahil kerana kurang bukti saintifik, tetapi boleh juga menjadi salah satu punca kelopak mata bergerak.

Apa yang eda dapat suggest anda boleh ambil OsteMatrix dari Shaklee ni.. Dah siap ada Magnesium dalam tu..


Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Setiap 1 biji Ostematrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitamin D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Ostematrix tidak mengadnungi lemak berbanding produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Ia juga memperbaiki ransangan urat saraf dan mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.


Kita tak perlu risau kerana kebanyakan kelopak mata yang bergerak secara tiba-tiba adalah tidak berbahaya.

Cuma apa yang kita tahu bahawa masalah ini agak sukar untuk dirawat. Salah satu dari cara untuk memberhentikan pergerakan kelopak mata adalah dengan kenal pasti punca.

Untuk pengetahuan, kelopak mata bergerak dengan serius disebabkan oleh masalah neurologi seperti kekejangan blepharospasm orhemifacial. Doktor mata boleh mendiagnos dan merawat masalah ini..

Perasan tak yang sebenarnya orang lain yang hampir dengan kita pon tak dapat nak perasan pergerakan kelopak mata kita.. Ia adalah kerana pergerakan tersebut terlalu sedikit.. Kita sahaja yang boleh rasai.. dan perkara tersebut akan buat kita rimas..



Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D







Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...